Historia

“El Forn Padró és un forn de pa de 5ª Generació.”

historia-pere-iv-ok
Forn Padró a Pere IV l’any 1903


Som a Nou Barris des del 1955. Aquest any acabem de cumplir 60 anys al barri, però la nostra història ve de molt més enllà.

Els orígens

Tot va començar, o almenys són les primeres informacions que hem pogut recopilar, amb el meu rebesavi Josep Padró Basté l’any 1896 al barri de Poblenou, concretament al carrer Pere IV.

L’any 1905 el meu besavi Josep Padró Marimon va comprar un forn al Carrer de la Sagrera 137, darrera la Plaça Massades. Va morir molt jove i es van fer càrrec del forn els seus 3 fills, un d’ells el meu avi Josep Padró i Blanch.

El meu avi Josep Padró (Mestre Artesà Flequer any 1993) va estar treballant al forn de la Sagrera fins el 1936 que el van enviar a la Guerra Civil fins al 1939.

Forn de La Sagrera

Al tornar va decidir comprar un forn per establir-se pel seu compte i ho va fer l’any 1943 a Santa Mª Del Mar, al barri de la Ribera de Barcelona.

Era un forn vell, en un soterrani, molt fosc i calorós. Eren carrers molt estrets i en aquella época s’hi ajuntaven tota mena d’olors. Per això van decidir de buscar un forn en un altre lloc.

Trasllat a Nou Barris

Despres d’un parell d’anys buscant els van oferir un forn al barri de Santa Eulàlia (avui dins del districte de Nou Barris).

Els va agradar que tenia molta llum, l’aire era més net , i que al barri hi anaven a fer moltes cases noves. Així que el dia 1 de juny del 1955 els meus avis Josep i Teresa van inaugurar el forn on som ara.En aquella época els forners només podien fer pa i la coca de forner.

Vam ser els primers forns que vam tenir un forn de llenya giratori l’any 1957, una gran innovació aleshores, era de mostra encara no estava al mercat  i venia molta gent a mirar com funcionava.Vam treballar amb aquest forn de llenya fins l’any 1984.

Els meus avis Josep Padró i Blanch i Teresa Canals

Els meus avis van tenir 6 fills dels quals 3 han estat forners. Un d’ells, el meu pare Camil Padró Canals (Mestre Artesà Flequer any 2012) i la meva mare Nuria Roura el porten des que el meu avi Josep es va jubilar l’any 1990.

El Forn en l’actualitat

Jo ja fa 20 anys que em dedico a aquest ofici, sóc per tant la cinquena generació de la familia i és un orgull i una gran responsabilitat seguir aquest ofici que va començar el meu rebesavi Josep ara fa 119 anys.

Treballo cada dia en aquest ofici de l’elaboració del pa de manera artesana i tradicional com ho feia ell pero amb les matèries, tècniques i recursos actuals.

Marc Padró i Roura.